«Πράσινη» ανάπτυξη από τη διαχείριση αποβλήτων

Πήγαινε κάτω

28022010

Δημοσίευση 

«Πράσινη» ανάπτυξη από τη διαχείριση αποβλήτων
Χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό και γυαλί καταλήγουν στις χωματερές, αφού περίπου οι μισοί δήμοι και κοινότητες της χώρας μας και η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων και των δημόσιων οργανισμών απέχουν από τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων.

Η ετήσια παραγωγή σκουπιδιών στην Ελλάδα είναι περίπου 400 κιλά ανά κάτοικο και σήμερα η αξιοποίηση των αστικών απορριμμάτων ανέρχεται στο 7%, τη στιγμή που ο μέσος όρος ανακύκλωσης στην ΕΕ των 15 είναι 33%.

Μόνο το 50% του χρησιμοποιημένου χαρτιού ανακυκλώνεται εγχώρια και το υπόλοιπο εξάγεται, καθώς οι περίπου 100 εγχώριοι ανακυκλωτές χάρτου αδυνατούν να απορροφήσουν όλη την παραγωγή.

Το 44% του πλαστικού ανακυκλώνεται στην Ελλάδα και το 56% εξάγεται κυρίως στην Κίνα, ο σίδηρος ανακυκλώνεται 100% στη χώρα μας και απορροφάται από την εγχώρια βιομηχανία, το γυαλί κατά 100% εξάγεται και το αλουμίνιο κατά 100% ανακυκλώνεται στην Ελλάδα.

Οσον αφορά στην παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων από απόβλητα και στην προώθησή τους σε ενεργοβόρες βιομηχανίες, η χώρα μας βρίσκεται στο μηδέν.

Η ανάπτυξη σύγχρονης βιομηχανίας ανακύκλωσης και ενεργειακής αξιοποίησης των αποβλήτων, με τη συνδρομή ιδιωτικών κεφαλαίων, είναι ο στόχος του «Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης» (ΣΕΒΙΑΝ), ο οποίος συγκροτήθηκε πρόσφατα από 21 εταιρείες.

Εγκαταστάσεις
Τα μέλη του «ΣΕΒΙΑΝ» διαθέτουν σύγχρονες βιομηχανικές εγκαταστάσεις ανακύκλωσης - ανάκτησης αποβλήτων, υποπροϊόντων και δευτερογενών πρώτων υλών, επεξεργασίας αποβλήτων προς παραγωγή αξιοποιήσιμων υλικών και ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων.

Εκπρόσωποι των εταιρειών - μελών του «ΣΕΒΙΑΝ», σε συνέντευξη Τύπου την οποία παρέθεσαν την Πέμπτη, με την ευκαιρία ίδρυσης του συνδέσμου, επισήμαναν ότι η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική οικονομία.

«Η ατολμία της Πολιτείας να δώσει βιώσιμες λύσεις σε συνεργία με τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία εμπόδισε τις «πράσινες» επενδύσεις για δεκαετίες στη χώρα μας, αφού για την αδειοδότηση μιας μονάδας ανακύκλωσης - ανάκτησης αστικών απορριμμάτων απαιτούνται τουλάχιστον 4 χρόνια», εξηγεί ο πρόεδρος του «ΣΕΒΙΑΝ» κ. Αθανάσιος Κατρής.

Δήλωση
«Δημιουργία χιλιάδων θέ­σεων εργα­σίας»

«Οι επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην ανακύκλωση βιομηχανικών και αστικών αποβλήτων, καθώς κι εκείνοι που παράγουν πράσινη ενέργεια από προϊόντα απορριμματικής προέλευσης αποτελούν τους σκαπανείς μια πράσινης οικονομίας. Ξεπέρασαν με επιτυχία τα εμπόδια των καθυστερημένων δομών στη χώρα μας» , μας λέει ο κ. Α. Κατρής.

Με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και στο πλαίσιο εφαρμογής της νομοθεσίας, ο «ΣΕΒΙΑΝ» σε συνεργασία με τους δημόσιους φορείς και τα ερευνητικά κέντρα της χώρας, θα επιχειρήσει να «κερδίσει» τον χαμένο χρόνο, δημιουργώντας τις κατάλληλες υποδομές. «Το εγχείρημα αυτό απαιτεί την ενίσχυση της έρευνας και την εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων, μέσω επενδύσεων στον τομέα της ανακύκλωσης και της ενεργειακής αξιοποίησης των αποβλήτων.

Με την ανάκτηση των εμπορεύσιμων ανακυκλώσιμων υλικών και την προώθησή τους, εξοικονομούνται φυσικοί πόροι και ενέργεια που απαιτούνται για την παραγωγή των υλικών αυτών. Ταυτόχρονα ενδυναμώνεται η αγορά των δευτερογενών προϊόντων και τροφοδοτείται ένας νέος τομέας δραστηριοποίησης, όπου μπορούν να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας», καταλήγει ο κ. Κατρής.

ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΛΑΓΙΟΥ

Έθνος 28-02-2010
avatar
Υπατία
Διαχειριστής
Διαχειριστής

Αριθμός μηνυμάτων : 124
Ημερομηνία εγγραφής : 30/01/2010

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://oikofilosofoi.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Μοιραστείτε αυτή τη δημοσίευση στο: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης